czwartek, 15 września 2016

Domowy gyros z chlebkiem pita

         Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą morską, kurkumą, świeżą kolendrą, granulowanym czosnkiem, rozgniecionymi ziarnami białej gorczycy, słodką i ostrą papryką, świeżym rozmarynem, oregano, lubczykiem, czarnym mielonym pieprzem, całość polać olejem rzepakowym, dokładnie wymieszać i przełożyć na kilka godzin, pod przykryciem, do lodówki.
         Po tym czasie mięso usmażyć. Do środka upieczonego (lub podgrzanego zgodnie z przepisem) chlebka pita nakładać usmażone kawałki kurczaka, na nich plastry świeżych pomidorów oraz cebuli, nadzienie polać sosem majonezowo-jogurtowo-czosnkowym i podawać samodzielnie lub z dodatkiem warzyw, np. gotowanego kalafiora.
Uwagi: Celem przygotowania powyższego sosu należy dokładnie wymieszać 5 łyżek naturalnego jogurtu, 2 łyżki majonezu, kilka ząbków rozgniecionego czosnku, odrobinę soli i czarnego mielonego pieprzu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz