piątek, 23 września 2016

Golonka z indyka po polsku i prowansalsku

         Golonki z indyka przepłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą morską, przyprawić czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, słodka i ostra papryką, tartą gałką muszkatołową, oregano, tymiankiem, granulowanym czosnkiem, suszonym rozmarynem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, nasmarować olejem rzepakowym i przełożyć, pod przykryciem, na noc do lodówki.
         Następnego dnia golonki obsmażyć ze wszystkich stron w garnku żeliwnym, dodać pokrojone szalotki, suszone pomidory, oliwki, ząbki nieobranego zgniecionego czosnku, 2 gałązki rozmarynu i piec w piekarniku bez termoobiegu, pod przykryciem, aż indyk będzie miękki; 2 kg. indyczych golonek należy piec około 3 godzin w temperaturze 170 stopni.
         Kaszę bulgur ugotować zgodnie z przepisem.
         Golonkę z indyka podawać z bulgurem oraz gęstym, naturalnym jogurtem przemieszanym z zieloną czubricą (cząber, cebula, czosnek, pietruszka, sól, kozieradka).







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz