Golonki z indyka przepłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą morską, przyprawić czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, słodka i ostra papryką, tartą gałką muszkatołową, oregano, tymiankiem, granulowanym czosnkiem, suszonym rozmarynem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, nasmarować olejem rzepakowym i przełożyć, pod przykryciem, na noc do lodówki.
Następnego dnia golonki obsmażyć ze wszystkich stron w garnku żeliwnym, dodać pokrojone szalotki, suszone pomidory, oliwki, ząbki nieobranego zgniecionego czosnku, 2 gałązki rozmarynu i piec w piekarniku bez termoobiegu, pod przykryciem, aż indyk będzie miękki; 2 kg. indyczych golonek należy piec około 3 godzin w temperaturze 170 stopni.
Kaszę bulgur ugotować zgodnie z przepisem.
Golonkę z indyka podawać z bulgurem oraz gęstym, naturalnym jogurtem przemieszanym z zieloną czubricą (cząber, cebula, czosnek, pietruszka, sól, kozieradka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz