piątek, 30 września 2016

Pieczony dorsz bacalhau z warzywami

         Mrożonego dorsza bacalhau krótko obsmażyć z dwóch stron na patelni. Na tej samej patelni smażyć pokrojone: paprykę, cebulę, cukinię i czosnek. Po 7 minutach dodać pomidory, warzywa przyprawić kurkumą, słodką oraz wędzoną mielona papryką, oregano, rozmarynem oraz sosem worcester - smażyć ostanie 7 minut.
         Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, na nich umieścić kawałki dorsza, wszystko przykryć aluminiową folią  i piec w piekarniku 45 minut w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i zapiekać potrawę jeszcze 15 minut.
         Dorsza podawać z warzywami oraz makaronem.
Uwagi: Dorsz bacalhau to ryba solona i suszona, a następnie najczęściej mrożona. Wobec powyższego potrawy z dorszem bacalhau już nie dosalamy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz