Płaty świeżej makreli opłukać w wodzie, wysuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą, białym mielonym pierzem, kurkumą, granulowanym czosnkiem, rozmarynem, oregano oraz bazylią, lekko posmarować z obu stron olejem rzepakowym i przełożyć na godzinę do lodówki.
Przygotować sos tysiąca wysp: w odpowiednim naczyniu dokładnie wymieszać: 10 łyżek naturalnego kefiru/jogurtu, 5 łyżek ketchupu, 3 łyżki majonezu, 1 łyżkę sosu worcester, odrobinę soli i pieprzu cayenne.
Przygotować pomidory: pomidory obrać ze skóry, pokroić i obłożyć pokrojonymi w krążki cebulami szalotkami.
Kaszę bulgur kilkukrotnie przepłukać w wodzie i ugotować zgodnie z przepisem.
Usmażoną z obu stron makrelę podawać z bulgurem, pomidorami z cebulką oraz sosem tysiąca wysp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz