poniedziałek, 5 września 2016

Leczo z gotowaną kurą oraz sosem worcester

         Ugotować rosół na kurze; kurę po ugotowaniu wyjąć z garnka, ostudzić, pokroić w cząstki.
         Paprykę oraz cebulę pokroić, po czym dusić na niewielkim ogniu z dodatkiem soli. Po 7 minutach do warzyw dodać ugotowaną i rozdrobniona kurę, rozgniecione ząbki czosnku, przyprawić sosem worcester, świeżym rozmarynem, oregano, kurkumą, suszoną słodka papryką i dusić pod przykryciem kolejne 7 minut. Następnie do potrawki dodać pokrojone, przyprawione czarnym mielonym pieprzem pomidory - gotować ostatnie 7 minut.
         Leczo z kurą podawać na pełnoziarnistym makaronie tagliatelle.
Uwagi: Kurę należy gotować co najmniej 2-krotnie dłużej niż kurczaka. W smaku kura przypomina indyka, po ugotowaniu charakteryzuję się kruchym i ciemnym mięsem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz