niedziela, 27 września 2015

Kurczak kukurydziany z żeliwnego garnka

       Kukurydzianego kurczaka ( waga 1,8 kg.) posmarować na zewnątrz i od wewnątrz himalajską solą, czarnym mielonym pieprzem, natrzeć olejem rzepakowym i przełożyć pod przykryciem na noc do lodówki.
       Następnego dnia kurczaka przełożyć do żeliwnego garnka, w środku umieścić 2 przekrojone na pół cebule, gałązkę świeżego rozmarynu, 2-3 gałązki świeżego majeranku, na zewnątrz obsypać kurczaka kurkumą i słodką czerwoną papryką, garnek zamknąć pokrywką i całość piec niecałe 3 godziny w temperaturze 160 stopni.
       Kukurydzianego kurczaka podawać z ziemniakami puree, krótko gotowanym kalafiorem oraz pomidorową marmoladą.
Uwagi: Kurczak kukurydziany hodowany jest na paszy zawierającej minimum 50 % kukurydzy, bez GMO i antybiotyków. Po upieczeniu jest soczysty i ma słodkawy smak. Do ugotowanych ziemniaków, w celu przygotowania puree, warto jest dodać część sosu powstałego z pieczonego kurczaka.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz