sobota, 19 września 2015

Pierogi z chipsami z buraków

1.   Przygotowanie farszu. a. Z 5-6 ugotowanych ziemniaków, 30 dkg. białego półtłustego sera, odrobiny soli, czarnego mielonego pieprzu, gałki muszkatołowej oraz 1 łyżeczki miodu, za pomocą praski, zrobić puree. b. Ugotowaną porcję królika i kawałek wołowiny bez kości (mięso z rosołu) rozdrobnić i ewentualnie przyprawić.
2.   Przygotowanie ciasta na pierogi. 60 dkg. pszennej mąki, szklankę gorącej wody, rozkłócone jajko, kilka łyżek oliwy z oliwek extra virgin oraz szczyptę soli wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto; w razie potrzeby dodać mąkę lub wodę.
3.    Przygotowywanie pierogów. Ciasto podzielić na części, cienko rozwałkować, za pomocą górnej części szklanki wycinać koła, nadziewać je pośrodku wybranym farszem, zalepiać, a następnie pierogi  umieszczać w lekko osolonej wrzącej wodzie z dodatkiem łyżki oleju słonecznikowego, po czym gotować na niewielkim ogniu do kilku minut od ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
       Pierogi podawać z chipsami z buraków ( cienko pokrojone surowe buraki pieczone z dodatkiem oleju i soli w piekarniku w temperaturze około 140 stopni do czasu, aż będą chrupiące).










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz