Halibuta natrzeć odrobiną morskiej soli, białym mielonym pieprzem oraz olejem rzepakowym i odstawić na 3 godziny pod przykryciem do lodówki. Następnie rybę pokroić w dzwonko, przyprawić oregano oraz bazylią i upiec na grillu.
W międzyczasie pokroić w cienkie plastry świeże ogórki i zalać je marynatą złożoną z łyżeczki miodu, szczypty soli i pieprzu, 2 łyżek octu jabłkowego oraz 6 łyżek oleju słonecznikowego - przemieszać.
Ugotować ziemniaki, a następnie z dodatkiem masła zrobić puree.
Pieczonego halibuta podawać z ziemniakami puree posypanymi czarnuszką oraz zamarynowanymi ogórkami.
Uwagi: Halibut to ryba mórz północnych, należąca do flądrowatych. Jest bardzo tłusta, bogata w kwasy omega 3, ale o dziwo, ocenia się, że ma prawie połowę mniej kalorii, niż "polski schabowy".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz