czwartek, 17 września 2015

Leczo z boczniakami i kiełbasą

         3 pokrojone cebule, 2 zielone papryki, 2 papryki kremowe dusić w dużym garnku około 10 minut. Następnie dodać 2 pokrojone w kostkę cukinie, kilka pokrojonych ząbków czosnku - warzywa posolić, dodać oregano, rozmaryn, uzupełnić gorącą, przegotowaną wodą do wysokości potrawy i gotować pod pełnym przykryciem kolejne 10 minut. Po tym czasie do garnka dorzucić pokrojone i oczyszczone, ale nie myte boczniaki, wcześniej odparzoną i także pokrojoną kiełbasę z szynki, kilka łyżek łagodnej węgierskiej pasty paprykowej, czarny mielony pieprz, szczyptę suszonych papryczek chilli - gotować pod przykryciem 15 minut. Po upływie powyższego czasu do leczo dodać drobno pokrojony słodki pomidor oraz łyżkę gęsiego smalcu - gotować ostatnie 7 minut.
Uwagi: Leczo można sporządzać na różne sposoby. Z pewnością na jego smak, oprócz najlepszych składników z których powinno być przygotowywane, wpływa dodanie oryginalnej węgierskiej pasty paprykowej i łyżki smalcu pod koniec gotowania.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz