piątek, 4 września 2015

Nadziewane łódki z cukinii z nutą anyżu i chilli

            Przygotowywanie farszu: 3 słodkie papryki ramiro oraz czerwoną cebulę oczyścić, pokroić w kostkę i dusić w garnku na kilku łyżkach oleju rzepakowego około 10 minut. Po tym czasie do garnka dodać wydrążony łyżką  i pokrojony w kostkę miąższ z przekrojonych wzdłuż cukinii, 3 roztarte ząbki czosnku, trochę morskiej soli, kurkumę, oregano oraz 1/2 paznokcia suszonych płatków papryki chilli - gotować pod przykryciem 10 minut. Następnie do garnka dorzucić suszony tymianek, cząber i rozgniecione w moździerzu  nasiona anyżu - gotować ostatnie 5 minut; wyłączyć.
            Wydrążone połówki cukinii nadziewać przygotowanym farszem i obkładać kawałkami sera feta. Piec, aż ser zbrązowieje.
Uwagi: Anyż ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można go dodawać do warzyw, mięs, ciast i napojów. Polecany jest przy zaparciach oraz bólach brzucha. U matek karmiących pobudza wydzielanie mleka. Anyż łagodzi także nieżyty dróg oddechowych. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz