wtorek, 8 września 2015

Pieczona goleń wołowa

           2 plastry goleni wołowej wraz ze szpikiem przyprawić czarnym mielonym pieprzem, natrzeć olejem rzepakowym i przełożyć pod przykryciem na noc do lodówki.
           Następnego dnia w grube plastry pokroić czerwoną cebulę, świeżą czerwoną paprykę, marchew i czosnek. Golenie krótko obsmażyć na patelni, dopiero wówczas posolić i umieścić w naczyniu żaroodpornym wraz z przygotowanymi warzywami oraz gałązką rozmarynu. Całość piec pod przykryciem w temperaturze 140 stopni przez około 2,5 godziny (2 plastry goleni ważyły 0,8 kg.).
           Pieczone golenie wołowe podawać z bułką pszenna posmarowaną masłem czosnkowym wraz z upieczonymi warzywami.
Uwagi: Oprócz mięsa, które powinno być miękkie i kleiste, na uwagę zasługuje szpik znajdujący się w kości. Po upieczeniu goleni należy wyjąć go łyżeczką i zjeść, np. z odrobiną czosnkowego masła lub soli. Szpik wołowy jest wartościowym tłuszczem, ma delikatny smak i kremową konsystencję. Zawiera łatwo przyswajalne żelazo, dużo tłuszczów omega 3, aminokwasy, witaminy i mikroelementy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz