piątek, 25 września 2015

Naleśniki z maślakami

1. Przygotować nadzienie do naleśników. Pokroić w plastry obrane i oczyszczone ( nie myjemy) maślaki - smażyć na oleju wraz z pokrojoną cebulą z dodatkiem soli, czarnego mielonego pieprzu, tymianku i niedźwiedziego czosnku; w razie potrzeby poddusić pod przykryciem do miękkości.
2. Przygotować ciasto na naleśniki. Połączyć i zmiksować na niskich obrotach: 2 szklanki pszennej mąki, 1 szklankę mąki owsianej, 3 szklanki mleka, 1 szklankę wody (może być gazowana), 2 jajka, 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin i szczyptę soli - powstałe ciasto o konsystencji gęstej śmietany przełożyć na 2-3 godziny do lodówki.
3.  Podanie naleśników. Naleśniki usmażyć. Podawać z grzybowym nadzieniem wraz z nitką ketchupu.
Uwagi: Ostateczny smak i wygląd naleśników zależy od patelni (wyjątkowo dobrze sprawdza się nieprzywierająca o powierzchni teflonowej o przeznaczeniu do naleśników), wypróbowanego przepisu na ciasto oraz umiejętności przerzucania placka z jednej strony na drugą.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz