sobota, 5 września 2015

Obiad z czarnym ryżem

           Dzień wcześniej zamarynować filety z piesi kurczaka w soli, czarnym mielonym pieprzu, kurkumie, ziołach prowansalskich w tym rozmarynie  i przełożyć na noc do lodówki.
           Z kalafiora wyodrębnić różyczki, opłukać i namoczyć w misce z wodą wymieszaną z 3 łyżkami octu na 10 minut.
           Przygotować sos. 3 łyżeczki musztardy dokładnie wymieszać z 3 łyżeczkami majonezu.
           Ugotować czarny ryż zgodnie z przepisem. Podawać ze smażonymi filetami z piersi kurczaka, krótko obgotowanym kalafiorem i przygotowanym sosem.
Uwagi: Namoczenie różyczek kalafiora w wodzie z octem pozwoli na pozbycie się robaczków.
Czarny ryż ma orzechowy smak, jest źródłem przeciwutleniaczy zwanych antocyjanami. Posiada dużo błonnika, jest bogatym źródłem żelaza, może także łagodzić reakcje alergiczne.




1 komentarz: