Dzień wcześniej zamarynować filety z piesi kurczaka w soli, czarnym mielonym pieprzu, kurkumie, ziołach prowansalskich w tym rozmarynie i przełożyć na noc do lodówki.
Z kalafiora wyodrębnić różyczki, opłukać i namoczyć w misce z wodą wymieszaną z 3 łyżkami octu na 10 minut.
Przygotować sos. 3 łyżeczki musztardy dokładnie wymieszać z 3 łyżeczkami majonezu.
Ugotować czarny ryż zgodnie z przepisem. Podawać ze smażonymi filetami z piersi kurczaka, krótko obgotowanym kalafiorem i przygotowanym sosem.
Uwagi: Namoczenie różyczek kalafiora w wodzie z octem pozwoli na pozbycie się robaczków.
Czarny ryż ma orzechowy smak, jest źródłem przeciwutleniaczy zwanych antocyjanami. Posiada dużo błonnika, jest bogatym źródłem żelaza, może także łagodzić reakcje alergiczne.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń