środa, 23 września 2015

Sorgo po transylwańsku

                Przepłukane w wodzie ziarno sorgo namoczyć na noc w misce z zimną wodą.
                Następnego dnia w dużym garnku przesmażyć 3 pokrojone cebule wraz z ulubionym, świeżo zmielonym mięsem, dodać kilka ząbków rozgniecionego czosnku, sól, kurkumę, rozmaryn, mięso rozdrabniać i dusić pod przykryciem. Po 15 minutach dodać do garnka odcedzone ziarno sorgo, zioła transylwańskie ( majeranek, cząber, koper, lubczyk, estragon ), gorącą przegotowaną wodę do wysokości kilku centymetrów ponad potrawę, przemieszać i dusić na małym ogniu 30 minut.
                Po tym czasie do potrawy dodać ekologiczną kiszona kapustę, obrane i rozdrobnione z dodatkiem smakowej oliwy z oliwek extra virgin chilli - pomidory - całość dusić pod przykryciem ostatnie 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
                Sorgo po transylwańsku spożywać z drobnym makaronem obsypane niedźwiedzim czosnkiem.
Uwagi: Transylwania, inaczej Siedmiogród to kraina położona w środkowej Rumunii. Szczyci się zamkiem Drakuli oraz dobrą kuchnią. Obok ziół, ważnymi składnikami tej kuchni są kiszona kapusta oraz pomidory.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz