sobota, 12 września 2015

Wieprzowe policzki w prawdziwkowym sosie

           4 wieprzowe policzki posolić, obsypać czarnym mielonym pieprzem, nasmarować olejem rzepakowym i przesmażyć na patelni z obu stron celem zamknięcia porów mięsa. Następnie policzki przełożyć do garnka z gotującą się wodą, dodać pokrojoną marchew, cebulę, kawałek selera, odrobinę posolić - gotować na niedużym ogniu pod przykryciem 1 godzinę. Po tym czasie  do garnka dodać kilka, namoczonych w międzyczasie w kubku z gorącą wodą, suszonych prawdziwków - całość dusić jeszcze 1 godzinę.
           Pomidory koktajlowe usmażyć wraz z pokrojonym czosnkiem, morską solą, białym pieprzem, rozmarynem, oregano i roztartym anyżem.
          Wieprzowe policzki podawać z kaszą jęczmienną, powstałym sosem wraz z ugotowanymi prawdziwkami, kawałkami marchwi i selera oraz gotowanymi brokułami i smażonymi pomidorami koktajlowymi.
Uwagi: Wieprzowe policzki to przysmak staropolskiej kuchni. Po długim gotowaniu powinny wręcz rozpadać się pod widelcem. W smaku delikatne; przywodzą na myśl wołowinę i wieprzowe ozorki.



 







   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz