niedziela, 11 października 2015

Babka ziemniaczana z pulpetami w sosie pomidorowym

1. Przygotowanie babki ziemniaczanej. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, do masy dodać sól, majeranek, lubczyk, słodką mieloną paprykę, pokrojoną obgotowaną wcześniej  kiełbasę, całość przełożyć do żaroodpornej  formy i piec w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu, aż powierzchnia babki zbrązowieje.
2. Mięso mielone, namoczoną pszenną bułkę oraz przyprawy (sól, czarny mielony pieprz, majeranek, słodka czerwona papryka) razem dokładnie wyrobić, a następnie formować okrągłe kotlety i smażyć je na patelni z obu stron.
3. Przygotowanie sosu. W niedużym garnku smażyć pokrojone cebule szalotki, czosnek wraz z odrobiną soli i oregano. Po kilku minutach do garnka dorzucić obrane i pokrojone pomidory malinowe - gotować pod przykryciem 15 minut.
        Kawałki babki ziemniaczanej podawać ze smażonymi pulpetami oraz sosem pomidorowym.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz