1 kg. ulubionego mielonego mięsa przyprawić morską solą, czarnym mielonym pieprzem, słodką, mieloną papryką, kurkumą, rozmarynem, majerankiem oraz cząbrem. Do masy dodać 3 łyżki otrębów owsianych, 2 rozkłócone jajka, 2-3 rozgniecione ząbki czosnku oraz 1 szklankę zimnej wody - całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić i przełożyć na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie mięso umieścić w naczyniu do zapiekania, obłożyć je plastrami kiełbasy polskiej surowej i piec w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu (40 minut pod przykryciem, 20 minut bez przykrycia).
Klopsa podawać z pieczonymi francuskimi ziemniaczanymi kulkami (pommes) oraz zasmażonymi z odrobiną mąki, gotowanymi wcześniej i startymi burakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz