poniedziałek, 19 października 2015

Francuskie pommes z klopsem i zasmażanymi burakami

               1 kg. ulubionego mielonego mięsa przyprawić morską solą, czarnym mielonym pieprzem, słodką, mieloną  papryką, kurkumą, rozmarynem, majerankiem oraz cząbrem. Do masy dodać 3 łyżki otrębów owsianych, 2 rozkłócone jajka, 2-3 rozgniecione ząbki czosnku oraz 1 szklankę zimnej wody - całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić i przełożyć na kilka godzin do lodówki.
               Po tym czasie mięso umieścić w naczyniu do zapiekania, obłożyć je plastrami kiełbasy polskiej surowej i piec w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu (40 minut pod przykryciem, 20 minut bez przykrycia).
               Klopsa podawać z pieczonymi francuskimi ziemniaczanymi kulkami (pommes) oraz zasmażonymi z odrobiną mąki, gotowanymi wcześniej i startymi burakami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz