niedziela, 4 października 2015

Pizza z twarogu z żeliwnej patelni

1. Przygotowanie ciasta na pizzę. Należy połączyć zwykłe ciasto na pizzę z twarogiem.
a. Zwykłe ciasto na pizzę  powstanie w wyniku połączenia i zagniecenia 1 szklanki pszennej mąki, 0,5 szklanki letniej wody, 1 łyżki oliwy z oliwek, odrobiny soli, cukru i paczki suszonych drożdży.
b. 25 dkg. twarogu przyprawić rozgniecionym czosnkiem, czarnuszką, oregano, bazylią, odrobiną oliwy z oliwek chilli, 1 łyżką oliwy z oliwek extra virgin - całość rozgnieść widelcem, aż powstanie jednorodna pasta.
2. Połączyć i dokładnie wyrobić zwykle ciasto na pizzę oraz przygotowany twaróg; ciasto odstawić w ciepłe miejsce, na 1 godzinę, pod przykryciem, celem wyrośnięcia.
3. Żeliwną patelnię posmarować wieprzowym smalcem, z ciasta uformować placek (z podanych składników powinny wyjść 2 placki), przełożyć go na patelnię, na wierzchu można położyć ulubione dodatki, tj. kiełbasa, pomidor, zioła. Piec w rozgrzanym piekarniku jak zwykłą pizzę, do uzyskania przez nią złotego koloru.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz