sobota, 3 października 2015

Wieprzowe kotlety z wędzoną papryką oraz zapieczonymi ziemniakami

             Ze schabu wyciąć 4 grube plastry, podziurawić je nożem lub widelcem w poprzek włókien, przyprawić solą, wędzoną papryką, brązowym cukrem, czosnkiem, chili, rozmarynem, papryką, tymiankiem, kminem rzymskim i przełożyć na 2-3 godziny pod przykryciem do lodówki.
             Ziemniaki ugotować. Do lekko wystudzonych dodać 1 szklankę startego żółtego sera oraz 2/3 szklanki dobrej jakościowo śmietany - ze wszystkich składników zrobić puree. Tak przygotowane ziemniaki zapiec w piekarniku na złoto-brązowy kolor.
             Kotlety usmażyć z obu stron na 3 łyżkach smalcu. Podawać z zapieczonymi ziemniakami i narwiańskim kiszonym ogórkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz