Świeżego królika pokroić w porcje, posypać gruboziarnistą solą himalajską, czarnym mielonym pieprzem i przełożyć na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie królika obsmażyć ze wszystkich stron w garnku, dodać 2 pokrojone cebule, przeciętą na pół główkę czosnku, igiełki rozmarynu, przykryć garnek i całość piec w temperaturze około 150-160 stopni bez termoobiegu około 2,5 godziny (na 1,5 kg. mięsa).
Przygotować leczo. W dużym garnku podsmażyć pokrojone: cebule, czosnek, czerwoną i zieloną paprykę, cukinię oraz kawałki bakłażana. Następnie przyprawić solą, kurkumą, słodką czerwoną papryką, oregano, tymiankiem - gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Po tym czasie do warzyw dodać węgierską słodką pastę paprykową oraz butelkę włoskiego przecieru pomidorowego - gotować ostatnie 10 minut.
Uwagi: Pokrojonego bakłażana przed dodaniem do przygotowywanego leczo należy na 30 minut posolić, a następnie przepłukać celem pozbycia się goryczy.
Kaszę bulgur ugotować zgodnie z przepisem.
Królika podawać z bulgurem i leczo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz