Koguta długo gotować z włoszczyzną, czosnkiem, solą, czarnym mielonym pieprzem, kurkumą i oregano, aż powstanie esencjonalny rosół. Po wystudzeniu mięso oddzielić od kości i rozdrobnić. Do garnka przelać 1 szklankę zimnego rosołu, dodać do niej 1 szklankę zimnego wywaru z suszonych i gotowanych ( z dodatkiem szczypty morskiej soli, czarnego mielonego pieprzu i gałązki rozmarynu ) prawdziwków, dokładnie wymieszać z 2 łyżkami pszennej mąki, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż płyn zgęstnieje. Następnie do tak przygotowanego sosu dodać ugotowanego i rozdrobnionego koguta - przemieszać.
Potrawkę podawać z gotowanym drobnym makaronem oraz sałatką z czerwonej kapusty. Danie posypać czosnkiem niedźwiedzim.
Uwagi: W celu przygotowania sałatki z czerwonej kapusty należy: poszatkowaną kapustę gotować około 20 minut, a następnie połączyć ją z tartym jabłkiem i 1 łyżką octu jabłkowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz