środa, 21 października 2015

Klops z ryżem i sałatką z czerwonej kapusty

         Przygotować klopsa zgodnie z przepisem z dnia 19.10.2015 r.
         Czerwoną kapustę drobno posiekać, wrzucić na wrzątek i gotować około 20 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie ugotowaną kapustę przełożyć do miski, dodać do niej starte jabłko, 2-3 łyżki octu jabłkowego - wymieszać.
         Klopsa podawać z ugotowanym parabolicznym ryżem, sałatką z czerwonej kapusty oraz sosem pieczeniowym, a także zsiadłym mlekiem.
Uwagi: Czerwona kapusta jest niskokaloryczna - 100 g. ma 40 kcal. Zawiera tyle witaminy C, co cytryna. Posiada też sporo witaminy A, E, K, z grupy B, a także wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom - najsilniejszym przeciwutleniaczom. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz