piątek, 30 października 2015

Lazania z mielonym mięsem

              Dowolne, ale świeżo zmielone mięso przyprawić morską solą, czarnym mielonym pieprzem, słodką i ostrą mieloną papryką, oregano, tymiankiem, rozmarynem, bazylią oraz kilkoma rozgniecionymi ząbkami czosnku i przełożyć na kilka godzin do lodówki.
              Po tym czasie mięso umieścić w garnku, podgrzewać, rozcierać masę na małe grudki i smażyć do uzyskania jasnobrązowego koloru. Wówczas do mięsa wlać 1 litr przetartych włoskich pomidorów/przecieru - całość gotować jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
              W międzyczasie przygotować beszamel. W garnku podgrzać 4 łyżki masła, gdy rozpuści się dodać 3 łyżki pszennej mąki - oba składniki szybko mieszać drewnianą łyżką celem zapobieżenia powstaniu grudek, po czym powoli wlać 1 litr zimnego mleka i cały czas wszystko mieszać, aż powstanie gładki sos. Beszamel, w trakcie przygotowywania, należy odrobinę posolić oraz dodać do niego sporą szczyptę startej gałki muszkatołowej.
              W dużym żaroodpornym naczyniu posmarowanym od wewnątrz olejem rzepakowym układać kolejno: płat - najlepiej świeżego makaronu lazania, następnie na niego sos pomidorowo- mięsny i znów płat makaronu, na nim sos, aż do wyczerpania wszystkich składników. Lazanię powinien kończyć płat obsypany żółtym serem, najlepiej parmezanem. Wówczas do naczynia, w którym znajduje się przygotowywana lazania, wlewamy 1 litr przecieru pomidorowego lub soku pomidorowego, a następnie całość uzupełniamy beszamelem. Lazania musi być w całości przykryta sosami, ponieważ inaczej podczas pieczenia górna część wyschnie.
             Lazanię pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni, najpierw z przykryciem, ostatnie 20 minut bez.
Uwagi: W celu ułatwienia sobie pracy sos pomidorowo - mięsny oraz beszamel można przygotować dzień wcześniej.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz