Kaczkę posolić, przyprawić mielonym pieprzem, kurkumą, słodką wędzoną papryka, startą gałką muszkatołową, cynamonem, anyżem, kminem rzymskim, kolendrą w ziarnach, dużą ilością majeranku, lubczykiem, rozmarynem oraz poprzecinanymi ząbkami czosnku - przełożyć na kilka godzin do lodówki.
Następnie tuszkę nadziać kawałkami kwaśnych jabłek bez gniazd nasiennych, przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć kawałkami ziemniaków, cebul oraz jabłek i piec w piekarniku około 3 godzin w temp. 180 stopni, ostatnie pół godziny bez przykrycia.
Kiszoną kapustę przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu 1 godzinę. Podczas gotowania do kapusty dodać kawałki kiełbasy podwawelskiej oraz przyprawić ją świeżym tartym imbirem, gałką muszkatołową, czerwoną wędzoną papryką oraz 2-3 łyżkami marmolady figowej, a także kilkoma łyżkami sosu z pieczonej kaczki.
Kaczkę podawać z upieczonymi razem ziemniakami, jabłkami i cebulą oraz przygotowaną kiszoną kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz