Obrane ziemniaki (1,5 kg.) ugotować, dodać do nich skwarki z przesmażonej solonej słoniny - bez wytopionego tłuszczu, odrobinę soli, granulowany czosnek, mieloną gałkę muszkatołową, szklankę mleka i wszystko wyrobić na puree. Po ostudzeniu masę przełożyć na wysmarowaną olejem rzepakowym żeliwną patelnię o wysokich brzegach, polać kwaśną śmietaną wymieszana z odrobiną soli i czarnego mielonego pieprzu - zapiec w piekarniku, aż wierzch zapiekanki lekko zbrązowieje.
Bułdawę podawać z kiszoną kapustą i grzybowym sosem.
Uwagi: Bułdawa to danie kuchni białoruskiej. Ziemniaki puree można dodatkowo wzbogacić przesmażoną, np.: cebulą, kiełbasą lub boczkiem. Bułdawa może być zapiekana lub nie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz