sobota, 25 lipca 2015

Leczo grzybowo - serowe

                 W garnku podsmażyć pokrojone cebule i czerwone papryki. Po 10 minutach warzywa posolić, dodać oregano, wcześniej przygotowane prawdziwki wraz z zalewą ( suszone prawdziwki namoczyć w szklance ciepłej wody na 3-4 godziny), 1 szklankę gorącej przegotowanej wody, szczyptę cynamonu, kurkumę, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich - dusić pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie do garnka dodać 2 pokrojone w kostkę cukinie, 1 łyżeczkę smakowej ostrej oliwy - gotować dalsze 15 minut. Następnie do leczo dodać 2 nieduże topione serki śmietankowe, lubczyk i czosnek niedźwiedzi - gotować, aż serki rozpuszczą się.
                Tak przygotowane leczo ma konsystencję gęstej zupy. Powinno się go jeść z dodatkiem pałeczek wielozbożowych składających się z żyta, pszenicy, płatków owsianych, kaszy jęczmiennej, otrębów pszennych, błonnika (inuliny), grysu kukurydzianego, ziaren słonecznika, mąki z amarantusa. Wówczas wesprze nasz przewód pokarmowy.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz