środa, 1 lipca 2015

Golonka z żeliwnego garnka

              3 golonki wieprzowe (2 kg.) zapeklować w soli, czarnym mielonym pieprzu, granulowanym czosnku, oregano oraz cząbrze i przełożyć na noc do lodówki. Następnego dnia golonki krótko ze wszystkich stron obsmażyć (celem zamknięcia porów), dno garnka posmarować olejem, wyłożyć płatami kapusty, na nich kłaść golonki, na ich wierzch gałązkę rozmarynu i majeranku, do garnka wlać 1 szklankę gorącej wody, golonki przykryć płatami kapusty, garnek przykryć pokrywką i całość przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni bez termoobiegu na 3 godziny.
             Upieczoną golonkę podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz gotowanymi, tartymi burakami przyprawionymi solą, olejem słonecznikowym oraz octem jabłkowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz