wtorek, 28 lipca 2015

Pieczony boczek z ziemniakami, kiszona kapustą pod sosem z kurek

1.   1,5 kg. wieprzowego boczku bez żeberek przyprawić ze wszystkich stron solą himalajską, czarnym mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, rozmarynem oraz majerankiem i przełożyć na noc pod przykryciem do lodówki. Następnego dnia boczek natrzeć olejem rzepakowym zmieszanym z łagodną pastą paprykową oraz 1/2 łyżeczki cukru, obsmażyć ze wszystkich stron w garnku żeliwnym, n następnie piec go w tym garnku pod przykryciem w temperaturze 165 stopni bez termoobiegu 2 godziny. Po tym czasie boczek powinien odpoczywać bez przykrycia w otwartym piekarniku około 20 minut.
2.   Młode ziemniaki ugotować, a następnie po dodaniu 2 łyżek masła zrobić z nich puree.
3.   Młodą kiszoną kapustę wymieszać z kilkoma łyżkami oleju rzepakowego - odstawić w chłodne miejsce.
4.   Na patelni smażyć pokrojoną cebulę wraz z oczyszczonymi ( nie mytymi ) i pokrojonymi kurkami, posolić, dodać biały mielony pieprz, tymianek, zieloną czubricę, czosnek, a po około 15 minutach kawał masła - po jego rozpuszczeniu patelnię zdjąć z ognia i po lekkim wystudzeniu dodać na koniec 3-4 łyżki śmietany i całość przemieszać.
      Podawać łącznie.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz