środa, 29 lipca 2015

Mątwa z kiszoną kapustą po węgiersku

          Kilka podłużnych kawałków mątwy umyć, osuszyć i  pokroić w poprzek w plastry. W garnku smażyć pokrojoną w kostkę soloną słoninę i cebulę. Po 10 minutach dodać przygotowaną mątwę, mielony biały pieprz, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich - smażyć kolejne 10 minut. Po tym czasie do garnka dodać 2 łyżki łagodnej paprykowej pasty węgierskiej oraz 2 szklanki kiszonej kapusty, przemieszać i gotować pod przykryciem, aż mątwa będzie miękka. W razie potrzeby dolać gorącej przegotowanej wody.
          Mątwę podawać wraz z kapuścianym sosem, zieloną fasola i czerwonym ryżem  razowym z południowo-wschodniej Francji.
Uwagi: Mątwa drapieżny głowonóg występujący w ciepłych wodach, m.in. Atlantyku i Morza Śródziemnego. W smaku przypomina ośmiornicę i krewetkę. Nadaję się zwłaszcza do gulaszów i szaszłyków. Zaliczana jest do owoców morza.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz