czwartek, 21 stycznia 2016

Duszona wieprzowa łopatka

            Wieprzową łopatkę przyprawić sporą ilością soli, czarnym mielonym pieprzem, czosnkiem, nasmarować oliwą z oliwek  i przełożyć na 4-5 dni, pod przykryciem, do lodówki; każdego dnia mięso obrócić i pozgniatać.
             Po tym czasie łopatkę obsmażyć ze wszystkich stron w garnku żeliwnym, dorzucić połówki obranych ziemniaków oraz cebul, gałązkę rozmarynu i piec pod przykryciem w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Następnie do łopatki dodać kilka zielonych oliwek, pastę harissa, 2 szklanki wrzącej wody i całość gotować, pod przykryciem, ostatnie 2 godziny.
             Duszoną łopatkę podawać z ziemniakami oraz gotowanymi i marynowanymi burakami.
Uwagi: Jest to przepis na 1 kg. łopatki i 1,5 kg. ziemniaków.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz