W garnku na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek i rozmaryn; posolić. Następnie do garnka wlać wrzącą przegotowaną wodę, dodać pokrojoną marchew, po 1 szklance czerwonej soczewicy i zacierki makaronowej, przyprawić kurkumą, zamieszać i gotować 10 minut. Po tym czasie do wywaru dodać pokrojoną, wcześniej obgotowana kiełbasę palcówkę, 2 łyżki łagodnej węgierskiej pasty paprykowej, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, majeranek, 10 kropli tabasco, ponownie zamieszać i gotować ostatnie 7 minut.
Zupę podawać z kwaśna śmietaną, posypaną niedźwiedzim czosnkiem.
Uwagi: Kiełbasę należny krótko obgotować w oddzielnym garnku, celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz