czwartek, 14 stycznia 2016

Lunch.wędzony boczek z dodatkami

               Kilka plastrów wędzonego boczku pokroić w kostkę, przesmażyć na suchej patelni i przełożyć na talerz. Następnie patelnię wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, wlać na nią 2 łyżki oliwy z oliwek (nie extra virgin), dorzucić pokrojona w pióra cebulę, pokrojone 3-4 ząbki czosnku, a po kilku minutach garść mieszanki kiełków - smażyć jeszcze 2 minuty i także przełożyć na talerz. Przesmażony boczek i cebulę przyprawić pieprzem i kilkoma plastrami żółtego sera; nie solić.
               Danie podawać z gotowanymi z dodatkiem soli, anyżu i kminu rzymskiego, krojonymi burakami, polanymi octem balsamicznym i olejem rydzowym oraz chlebem posypanym czarnuszką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz