piątek, 22 stycznia 2016

Ziemniaczany placek z żeliwnej patelni

                Z ziemniaków i wywaru pozostałych po duszeniu łopatki (przepis z 21.01.2016 r.) zrobić dość rzadkie puree. Dodać do niego 2 łyżki mąki ziemniaczanej - przemieszać, następnie szklankę kwaśnej śmietany oraz szklankę tartego, żółtego sera - całość wyrobić i przełożyć na  żeliwną patelnię. Wierzch ziemniaczano-śmietanowo-serowej masy polać oliwą z oliwek i zapiekać około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na złoty kolor.
               Ziemniaczany placek podawać, np. z ketchupem.
Uwagi: Smak potrawie nadaje zwłaszcza wywar z gotowanej solonej łopatki, wobec czego placka już nie przyprawiamy.

        





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz