2,5 kg. plaster świeżej wieprzowej szynki ze skórą, tłuszczykiem i kością w środku posolić, przyprawić czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, dużą ilością słodkiej mielonej papryki, rozgniecionymi jagodami jałowca, rozmarynem, majerankiem, tymiankiem, plasterkami czosnku, nasmarować olejem rzepakowym i przełożyć pod przykryciem na noc do lodówki.
Następnego dnia szynkę obsmażyć ze wszystkich stron, na wierzchu umieścić plastry czerwonej papryki chilli i piec w piekarniku pod przykryciem 3,5 godziny w temperaturze 170 stopni; w trakcie pieczenia mięso można podlać gorącą przegotowana wodą. Po upieczeniu włókna szynki z łatwością powinny rozdzielać się widelcem.
Równocześnie na parze ugotować ziemniaki oraz pokrojoną we frytki, obraną i lekko posoloną, kalarepę.
Szynkę podawać z rozdrobnionymi ziemniakami oraz kalarepą z sosem śmietanowo - chrzanowym (wymieszać 3 łyżki śmietany, 1 łyżkę prawdziwego chrzanu i odrobinę himalajskiej soli). Danie posypać niedźwiedzim czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz