niedziela, 3 stycznia 2016

Yorkshire pudding

            Trzeba to zrobić i docenić klasykę. A robi się to tak:
            Szklankę pszennej mąki, szklankę mleka, 3 jajka, szczyptę soli i cukru wymieszać rózgą - odstawić na 20 minut w ciepłym miejscu.
            Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, foremki nasmarować olejem rzepakowym lub innym przeznaczonym do wysokich temperatur i po całkowitym ich nagrzaniu wlać tam przygotowaną masę - piec 10-15 minut. Masa powinna zwiększyć swoją objętość 3 lub 4 - krotnie.
Uwagi:  Yorkshire pudding powinien być zapieczony z zewnątrz i wilgotny w środku. Powinno się go podawać z nadzieniem; słodkim albo wytrawnym. Jest to danie proste, taka "zapychajka", choć dość efektowna.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz