piątek, 12 lutego 2016

Cielęce gałki ze smażoną cykorią i razowym makaronem

1.   0,5 kg. karku cielęcego przepuścić przez maszynę do mielenia mięsa, przyprawić solą, białym pieprzem, kurkumą, słodką papryką, tartą gałką muszkatołową, niedźwiedzim czosnkiem, tymiankiem dodać 3 łyżki tartej pszennej bułki, 1 jajko, niecałą szklankę zimnej wody - dokładnie wyrobić i odstawić na 3 godziny do lodówki.
      Z przygotowanego mięsa formować gałki i gotować na parze.
2.   Z czerwonych cykorii usunąć środkowe głąby, pokroić w paski i smażyć przez 10 minut na oleju rzepakowym wraz z pokrojoną cebulą, czosnkiem i odrobiną soli. Po usmażeniu przyprawić słodko-pikantnym sosem chili.
     Cielęce gałki podawać ze smażoną cykorią i gotowanym razowym makaronem.









.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz