1. 0,5 kg. karku cielęcego przepuścić przez maszynę do mielenia mięsa, przyprawić solą, białym pieprzem, kurkumą, słodką papryką, tartą gałką muszkatołową, niedźwiedzim czosnkiem, tymiankiem dodać 3 łyżki tartej pszennej bułki, 1 jajko, niecałą szklankę zimnej wody - dokładnie wyrobić i odstawić na 3 godziny do lodówki.
Z przygotowanego mięsa formować gałki i gotować na parze.
2. Z czerwonych cykorii usunąć środkowe głąby, pokroić w paski i smażyć przez 10 minut na oleju rzepakowym wraz z pokrojoną cebulą, czosnkiem i odrobiną soli. Po usmażeniu przyprawić słodko-pikantnym sosem chili.
Cielęce gałki podawać ze smażoną cykorią i gotowanym razowym makaronem.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz