Świeże małże opłukujemy pod bieżącą wodą. Do potrawy wykorzystujemy wyłącznie małże o zamkniętych skorupach oraz te otwarte, którym skorupy zamknęły się pod wpływem uderzania o blat stołu. Pozostałe wyrzucamy.
W garnku podsmażamy pokrojoną cebulę i także pokrojone grzyby boczniaki, dodajemy małże, odrobinę solimy, przyprawiamy białym mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi, całość podlewamy 1 szklanką gorącej wody, mieszamy, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy 7 minut. Po tym czasie małże są gotowe.
Przed podaniem zawartość garnka ostrożnie mieszamy, aby małże przeszły smakiem cebuli, boczniaków oraz ziół i serwujemy na ryżu, obsypane niedźwiedzim czosnkiem.
Uwagi: Małże, które nie otworzyły się podczas gotowania - wyrzucamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz