środa, 10 lutego 2016

Pieczony bałtycki dorsz z topinamburem i fasolką w pomidorowym sosie

                Świeżego bałtyckiego dorsza podzielić na porcje, oprószyć morską solą, białym mielonym pieprzem, natrzeć olejem rzepakowym, do środka ryby powkładać kawałki czosnku i przełożyć pod przykryciem na 2 godziny do lodówki.
                Topinambury podzielić ma części, przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, polać niewielka ilością oleju rzepakowego i przemieszać.
                Na blasze do pieczenia układać pokrojone i przyprawione topinambury. Zamarynowaną rybę nadziać masłem, tak aby masło znalazło się w sąsiedztwie czosnku, a następnie luźno obwinąć aluminiową folią i piec z topinamburami około 40 minut w temperaturze 170 stopni w piekarniku z termoobiegiem.
                Pieczonego dorsza i topinambury podawać z fasolką w pomidorowym sosie. W przypadku fasolki, tym razem, skorzystałem z gotowej.
Uwagi: Topinambur to dobry zamiennik ziemniaka, jednak o bardziej złożonym, świeżym, smaku. Polecany jest zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę, zawiera bowiem inulinę, dobrze tolerowaną przez diabetyków. Jest także źródłem potasu, żelaza, tiaminy. Nie zawiera skrobi, tłuszczu, jak również cholesterolu.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz