Suszone borowiki namoczyć na noc w zimnej wodzie. Około 1 kilogram słabo ukiszonej kapusty gotować godzinę. Gdy płyn z kapusty odparuje, uzupełniać gorącą przegotowana wodą. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać pokrojoną w kostkę ekologiczną cebulę, pokrojona w kostkę wędzoną, najlepiej paprykowana słoninę, wcześniej namoczone grzyby z niewielka ilością wody po grzybach, schab pozostały z pieczeni oraz przyprawę gyros. Smażyć 10 minut. Następnie zawartość patelni dodać do gotującej się kapusty, przemieszać i uzupełnić pozostałą wodą po grzybach. Po kolejnych 45 minutach gotowania dodać 3 łyżki powideł śliwkowych, zamieszać i gotować jeszcze 45 minut.
Uwaga do techniki gotowania: gotuję na bardzo małym ogniu, pod pełnym przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz