sobota, 20 grudnia 2014

Klopsiki z patelni żeliwnej

Jak w życiu i w gotowaniu wszystko jest ważne.
Przygotować 70 dkg mielonego mięsa wieprzowego z łopatki. Następnie posolić (dwie szczypty), trochę pieprzu, majeranek, lubczyk, rozmaryn, kurkuma, dwa zgniecione  ząbki czosnku, przyprawa do gyrosa. Odstawić na dwie godziny do lodówki. W miseczce namoczyć wyschniętą  bułkę wrocławska/poznańska. Jak będzie całkowicie rozmiękczona dodać do masy mięsnej. Następnie uzupełniać zimną wodą - ok. pół szklanki, aż rozrzedzimy masę. Bardzo dokładnie i delikatnie wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki. Około 15 min. przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki. Na żeliwnej patelni rozgrzać 1/3 kostki smalcu. Na rozgrzanej patelni ułożyć 8 klopsików formowanych ręcznie. Przysmażyć z obu stron, ostrożnie przewracając. Następnie patelnię z klopsikami umieścić w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, bez termoobiegu i piec 25 minut. Klopsiki podawać posypane świeżym  szczypiorkiem z ziemniakami/frytkami oraz ulubiona  surówką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz