wtorek, 30 grudnia 2014

Dorsz bałtycki saute z dodatkami. Bez panierki

Moim zdaniem dorsz bałtycki jest lepszy, niż atlantycki, ma  bardziej delikatne i słodkie mięso.
Przygotowanie całego zestawu zajmuje około pół godziny, nie wliczając czasu marynowania ryby.
Filet z dorsza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić niewielką ilością soli morskiej, białego pieprzu, kurkumy, przyprawy do ryb bez glutaminianu sodu. W rybę wmasować  1 łyżkę oliwy, umieścić ją w szklanym naczyniu, zabezpieczyć przezroczystą folią i wstawić do lodówki na parę godzin, albo na noc.
            A teraz zaczynamy. Ugotować ryż jaśminowy tajski zgodnie z przepisem; sałatę rzymską  i pomidory umyć  i  pokroić w odpowiednie części. Pół cebuli sparzyć w gorącej wodzie i drobno pokroić. Sałatę, pomidory i pokrojoną cebulę umieścić w misce, przyprawić  zieloną czubrycą  (czosnek, szczypiorek, sól, cukier, pietruszka nać, tymianek, pieprz czarny, kurkuma ), dodać 2 łyżeczki octu jabłkowego oraz  1 łyżeczkę oleju rzepakowego  i  wymieszać. W międzyczasie przygotowaną  rybę smażyć na patelni grillowej po parę minut z każdej ze stron. Całość podawać z napojem tureckim ayranem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz