środa, 31 grudnia 2014

Kaczka i kurczak pieczone z zieminiakami

Potrawa, którą znam od dzieciństwa.  Najsmaczniejsze z niej były przypieczone do brytfanny ziemniaki  i skórka z kurczaka.
Dzień wcześniej opłukać 2 uda z kaczki  i dwa uda z kurczaka.  Przygotować marynatę: pół szklanki soku ananasowego, 3 łyżki oleju, 2 szczypty soli, czarnego pieprzu, dużo słodkiej papryki, rozmaryn, majeranek i tymianek oraz  trochę ulubionej przyprawy do kurczaka - bez glutaminianu sodu i konserwantów. Składniki dobrze wymieszać,  natrzeć marynatą kaczkę i kurczaka  i  pozostawić je na noc w  szklanym naczyniu pod przykryciem.
      W dniu pieczenia obrane ziemniaki  pokroić w grubsze talarki  i  umieścić na dnie brytfanny. Wyjąć zamarynowane udka, położyć skórą do dołu na ziemniakach  i  polać całość pozostałością marynaty. Piec pod przykryciem 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, bez termoobiegu. Po tym czasie obrócić udka skórą do góry  i  bez przykrycia zapiekać jeszcze  20 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Całość  podawać z sałatą  polaną  sosem vinegret.



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz