Potrawa, którą znam od dzieciństwa. Najsmaczniejsze z niej były przypieczone do brytfanny ziemniaki i skórka z kurczaka.
Dzień wcześniej opłukać 2 uda z kaczki i dwa uda z kurczaka. Przygotować marynatę: pół szklanki soku ananasowego, 3 łyżki oleju, 2 szczypty soli, czarnego pieprzu, dużo słodkiej papryki, rozmaryn, majeranek i tymianek oraz trochę ulubionej przyprawy do kurczaka - bez glutaminianu sodu i konserwantów. Składniki dobrze wymieszać, natrzeć marynatą kaczkę i kurczaka i pozostawić je na noc w szklanym naczyniu pod przykryciem.
W dniu pieczenia obrane ziemniaki pokroić w grubsze talarki i umieścić na dnie brytfanny. Wyjąć zamarynowane udka, położyć skórą do dołu na ziemniakach i polać całość pozostałością marynaty. Piec pod przykryciem 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, bez termoobiegu. Po tym czasie obrócić udka skórą do góry i bez przykrycia zapiekać jeszcze 20 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Całość podawać z sałatą polaną sosem vinegret.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz