niedziela, 8 marca 2015

Chiński rosół na Dzień Kobiet

            Potrawa ta stanowi próbę odwzorowania chińskiej zupki z torebki,  przy użyciu dobrej jakości składników.
            Spory kawałek indyka z kością zalać w garnku zimną wodą, dodać 2 spore szczypty soli, ziarna kolorowego pieprzu, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Zagotować, zebrać powstały szłam, przyprawić kurkumą oraz suszonym oregano i gotować 60 minut. Po tym czasie do wywaru dodać 2 obrane marchwie, pietruszkę, cebulę, przyprawić 1 łyżką przyprawy do zup (bez konserwantów) oraz 1 łyżką japońskiego sosu sojowego. Całość gotować ostatnie 30 minut.
            Do głębokiej miski przełożyć gotowy oryginalny chiński makaron i zalać go jeszcze wrzącym wywarem. Po 5 minutach, jak makaron zmięknie, rosół jest gotowy.

            Miska takiego rosołu z pewnością wywoła radość u kobiety, co ważne nie tylko w Dniu Kobiet.






2 komentarze:

  1. co więcej - myślę, że na Dzień Mężczyzn taki rosołek też zrobi furorę ;) najlepsze życzenia Boguś!

    OdpowiedzUsuń