Zmielić 1 kg. łopatki wieprzowej. Mięso przyprawić 2 szczyptami soli, rozmarynem, majerankiem, tymiankiem, lubczykiem, przyprawą do kebabu (bez konserwantów), 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku, namoczoną wcześniej 3-4 dniową bułką pszenną; dodać 3/4 szklanki zimnej wody, całość dokładnie wyrobić i pozostawić pod przykryciem na noc w lodówce.
Po tym czasie na dnie naczynia do pieczenia ułożyć kilka plastrów wędzonej słoniny, przełożyć na to przyprawione mięso, na nim ułożyć także klika plastrów słoniny i wszystko piec w piekarniku bez termoobiegu pod przykryciem w temperaturze 200 stopni 50 minut, a następnie z termoobiegiem bez przykrycia w temperaturze 170 stopni 20 minut. Po upieczeniu klops powinien odpocząć 30 minut.
Uwaga: Klops na ciepło możne stanowić element obiadu; na drugi dzień z powodzeniem zastępuje wędlinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz