wtorek, 3 marca 2015

Mr klops

           Zmielić 1 kg.  łopatki wieprzowej. Mięso przyprawić 2 szczyptami soli, rozmarynem, majerankiem, tymiankiem, lubczykiem, przyprawą do kebabu (bez konserwantów), 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku, namoczoną wcześniej 3-4 dniową bułką pszenną; dodać 3/4 szklanki zimnej wody, całość dokładnie wyrobić i pozostawić pod przykryciem na noc w lodówce.
           Po tym czasie na dnie naczynia do pieczenia ułożyć kilka plastrów wędzonej słoniny, przełożyć na to przyprawione mięso, na nim ułożyć także klika plastrów słoniny i wszystko piec w piekarniku bez termoobiegu pod przykryciem   w temperaturze 200 stopni 50 minut, a następnie z termoobiegiem bez przykrycia  w temperaturze 170 stopni 20 minut. Po upieczeniu klops powinien odpocząć  30 minut.

Uwaga: Klops na ciepło możne stanowić element obiadu; na drugi dzień z powodzeniem  zastępuje wędlinę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz