W sporym garnku gotować wołowinę (mielona ugotuje się szybciej) wraz z solą, kurkumą, mielonym, czarnym pieprzem, oregano, cebulą, roztartym czosnkiem, marchwią i pasternakiem. Po około 40 minutach do wywaru dodać przepłukane 100 gram kaszy jęczmiennej, po kolejnych 10 minutach śmietankowy, topiony serek i całość gotować ostatnie 10 minut. W międzyczasie do małego garnka z gotującą się wodą wrzucać przy pomocy małej łyżeczki kawałki kiełbasy metki. Metką gotować około 3 minut.
Zupę zmiksować, a następnie przełożyć do niej podgotowane kawałki metki i gotowe.
Uwagi: Im więcej dodamy warzyw tym zupa będzie smaczniejsza. Wcześniejsze obgotowanie metki zapobiegnie wprowadzeniu zbędnego tłuszczu do zupy. Pasternak wyglądem przypomina pietruszkę, w smaku jest jednak słodszy, wyczuwalne są także nuty mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz