czwartek, 19 marca 2015

Zupa krem pasternakowo-serowa z kuleczkami z metki

          W sporym garnku gotować wołowinę (mielona ugotuje się szybciej) wraz z solą, kurkumą, mielonym, czarnym pieprzem,  oregano, cebulą, roztartym czosnkiem, marchwią i pasternakiem. Po około 40 minutach do wywaru dodać przepłukane 100 gram kaszy jęczmiennej, po kolejnych 10 minutach śmietankowy, topiony serek i całość gotować ostatnie 10 minut. W międzyczasie do małego garnka z gotującą się wodą wrzucać przy pomocy małej łyżeczki kawałki kiełbasy metki. Metką gotować około 3 minut.
Zupę zmiksować, a następnie przełożyć do niej podgotowane kawałki metki  i  gotowe.

Uwagi: Im więcej dodamy warzyw tym zupa będzie  smaczniejsza. Wcześniejsze obgotowanie metki zapobiegnie wprowadzeniu zbędnego tłuszczu do zupy. Pasternak wyglądem przypomina pietruszkę, w smaku jest jednak słodszy, wyczuwalne są także nuty mięty.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz