niedziela, 22 marca 2015

Mielone z koperkiem na smalcu smażone

       W sam raz na niedzielny obiad. Różnica, kryje się w detalach. Ale po kolei. 
Przygotować mięso: zmielić i przyprawić solą, czarnym pieprzem, rozmarynem, oregano, przyprawą do kebabu, czosnkiem rozgniecionym wraz z koperkiem. Do mięsa dodać 1 namoczoną, a potem odsączoną pszenna bułkę oraz 1/2 szklanki zimnej wody - wszystko wyrobić - odstawić na 3 godziny.
Na żeliwnej patelni rozgrzać smalec wieprzowy i 1 łyżkę kaczego smalcu (przepis na kaczy smalec w przepisie z wczorajszego dnia). Formować kotlety, smażyć z obu stron i dopiekać w piekarniku około 20 minut.
      Mielone podawać z pieczonymi ziemniakami oraz przesmażoną na kaczym smalcu kiszoną kapustą.     Różnicę stanowią  prawdziwie wiejskie ziemniaki i kiszona kapusta  kupione od Gospodyni, własnoręcznie mielone mięso oraz wykorzystany do smażenia  smalec, a nie olej czy oliwa. No i coś najważniejszego: serce dodane do gotowania. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz