Przygotować mięso: zmielić i przyprawić solą, czarnym pieprzem, rozmarynem, oregano, przyprawą do kebabu, czosnkiem rozgniecionym wraz z koperkiem. Do mięsa dodać 1 namoczoną, a potem odsączoną pszenna bułkę oraz 1/2 szklanki zimnej wody - wszystko wyrobić - odstawić na 3 godziny.
Na żeliwnej patelni rozgrzać smalec wieprzowy i 1 łyżkę kaczego smalcu (przepis na kaczy smalec w przepisie z wczorajszego dnia). Formować kotlety, smażyć z obu stron i dopiekać w piekarniku około 20 minut.
Mielone podawać z pieczonymi ziemniakami oraz przesmażoną na kaczym smalcu kiszoną kapustą. Różnicę stanowią prawdziwie wiejskie ziemniaki i kiszona kapusta kupione od Gospodyni, własnoręcznie mielone mięso oraz wykorzystany do smażenia smalec, a nie olej czy oliwa. No i coś najważniejszego: serce dodane do gotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz