Danie dla miłośników makaronu i owoców morza. Robi się je szybko i jest wg mnie smaczne.
Makaron kukurydziany ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Oddzielnie przesmażyć 1 czerwoną cebulę pokrojoną w pióra, 3 ząbki polskiego czosnku - drobno pokrojonego oraz kalmary w sosie amerykańskim, te ostatnie, z puszki. Nie przyprawiać i nie solić.
Odcedzony makaron polać przygotowanym sosem i gotowe.
Uwagi: Czosnek powinien być polski; jest bardziej kleisty, drobny i esencjonalny w porównani do, np. chińskiego. Makaron kukurydziany to tylko mąka kukurydziana i woda. Nie zawiera on glutenu, pszenicy, nabiału, jajek, cukru, cholesterolu, drożdży, soi, sodu, orzechów. Jest bardziej żółty niż tradycyjny i odrobinę bardziej kleisty; smak ma porównywalny. Makaron kukurydziany ma niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawny. W sosie amerykańskim odnalazłem m.in. pomidory, olej roślinny, paprykę, pieprz cayenne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz