czwartek, 5 marca 2015

Wieprzowy garnek

           Mięso pieczone w garnku to jest to. A robi się to: tak.
           1,5 kg. wieprzowej szynki pokroić w 8 grubych plastrów, przyprawić solą, chili, kurkumą, oregano, tymiankiem, cząbrem, słodką papryką, polać olejem i pozostawić na noc w lodówce.
           Następnego dnia mięso obsmażyć w garnku żeliwnym, a następnie   przełożyć je do miski. W tymże garnku, na powstałym sosie, zrumienić 6 (sześć) pokrojonych w talarki cebul, po czym dodać do nich przesmażone mięso, a także pokrojone w kawałki marchwie, namoczone przez 5 minut we wrzątku prawdziwki wraz z zalewą po nich oraz kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego - zawartość wymieszać. Całość podlać jeszcze 1 szklanką wrzącej wody, garnek zamknąć pokrywką i piec w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez 120 minut.
          Szynkę podawać z kaszą gryczaną nieprażoną białą, gotowanymi, tartymi burakami polanymi olejem z ostropestu z dużą ilością powstałego na bazie mięsa, cebuli i przypraw sosu.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz