Kaczkę nasmarować marynatą (wymieszane: 2 szczypty soli, pieprz cayenne, kurkuma, rozmaryn, kminek, saszetka sosu barbecue, 6 łyżek oleju rzepakowego). Pozostawić na godzinę lub całą noc. Następnie do środka kaczki włożyć 3 łyżki dżemu jabłkowego, na wierzchu położyć 3 plastry podsolonej słoniny i tak przygotowaną kaczkę przełożyć do żaroodpornego naczynia wraz z kawałkami pomarańczy. Piec 2 godziny pod przykryciem bez termoobiegu w temperaturze 180 stopni, a następnie bez przykrycia z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni 30 minut.
Kaczkę podawać z kaszą polaną sosem wytworzonym z pieczenia oraz przysmażoną kiszona kapustą.
Uwagi: Powstały z kaczki, słoniny, pomarańcz i dżemu smalec schłodzić i wykorzystywać jako dodatek do zup, bigosu, bądź do chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz