1. W stalowym garnku podsmażyć pokrojoną w pióra czerwoną cebulę i grzyby boczniaki (nie myć), składniki odrobinę posolić, dodać tymianek i 1 łyżkę kaczego smalcu - poddusić do miękkości.
2. Z wczorajszego rosołu pozostał ugotowany kurczak. Stał się on powodem powstania białego sosu.
Różne części ugotowanego kurczaka pokroić na podobnej wielkości kawałki. W garnku dokładnie wymieszać 1 szklankę zimnej wody i 3 łyżeczki pszennej mąki - zagotować bardzo często mieszając. Następnie powyższą bazę na sos przyprawić: 1 łyżką sosu sojowego, odrobiną soli, przyprawą garam masala i 1 łyżką płatków owsianych błyskawicznych - w dalszy ciągu na wolnym ogniu gotować, stale mieszając, aż sos stanie się gęsty. Wówczas do sosu przełożyć pokrojonego kurczaka, gotować jeszcze 1 minutę.
3. Kaszę kuskus przygotować zgodnie z przepisem i całość podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz